S.M.T. Liberation is een vereniging die staat voor openheid naar de toekomst. Openheid naar elkaar, maar zeker niet zonder het verleden te vergeten. Wij hebben normen en waarden, militaire discipline en respect hoog in ons vaandel staan.

S.M.T. is een afkorting voor Semi Militair Tamboerkorps en is onze maatstaf voor wat wij graag willen uitbeelden naar ons publiek: een strak en gedisciplineerd team van tamboers en vaandeldragers met een affiniteit voor de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en hoe het herdenken ervan ons beter kan maken voor de toekomst.

 

Wat je van ons kan verwachten: strak gespeelde en soms swingende marsmuziek, zowel staand als in exercitiestijl gelopen. Voorlopig hebben we nog geen blaasinstrumenten, maar we zijn al een eind op weg met onze nieuwe diepe en ondiepe trommels vergezeld door de tenor drum en een bass drum.

 

Ons tamboerkorps is opgericht op 10 maart 2015 met als doel om evenementen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog muzikaal te ondersteunen. Denk hierbij aan herdenkingen, stille tochten, kranslegging bij monumenten en bevrijdingsfeesten.

De oprichter van onze club vond dat er een toegewijde groep tamboers ontbrak bij de herdenkingen op de Ginkelse Heide in Ede. Zo is het initiatief ontstaan voor de oprichting van onze club. Dit was specifiek met de invulling van de 1st British Airborne Division die in september 1944 de sprong hebben gemaakt in Operation Market Garden. Onze uniformen zijn replica’s die wij dragen naar het beeld van toen: de British Battle Dress van 1937.

 

De naam Liberation komt van origine van de route die is afgelegd om o.a. Overijssel en Gelderland te bevrijden van de bezetter. De Liberation Route ging vanaf het vertrek van het eiland van Groot Britannië dwars door Europa naar het hart van Berlijn.

 

Onze naam staat niet op het uniform, maar alle originele “patches” wel. Deze staan op de mouwen van de battle dress. Van boven naar beneden zie je de Parachute Regiment patch met daaronder de Parachute Wings die elke gekwalificeerde militaire parachutist draagt. Onder deze insignes staat het airborne logo, de blauwe Pegasus en de titel Airborne. Als laatste volgt de rang, die wij uit respect voor de beroepsmilitairen beperken tot drie strepen.

 

Wij werken graag mee aan een muzikale bijdrage bij herdenkingen, bevrijdingsfeesten en andere speciale gelegenheden in het thema van de Tweede Wereldoorlog, maar we zijn ook graag van de partij bij serenade’s, taptoes, veteranendagen, castle fairs, braderieën, jaarmarkten en op elk ander evenement waarbij je op zoek bent naar militaire marsmuziek.

 

S.M.T Liberation

Telefoon: 06 5197 2882

Email: info@smtliberation.nl

Website: www.smtliberation.nl